Labirint jednoga života

Jedan od posljednjih istinski univerzalnih mislilaca i autora Umberto Eco umro je u petak 19. veljače 2016. godine. Prilika je stoga da se prisjetimo Ecova svijeta, koji je i u svojem teoretičarskom jednako kao i u onom fikcionalnom zrcalnom odrazu nevjerojatno zavodljiv i poticajan. Svijet je to satkan od simbola čija se značenja razotkrivaju tek u pristanku na beskrajnu igru skrivača, ali unatoč tome u njemu ništa nije relativno.

I tako nam weboliki labirint otkriva naše najveće strahove, naše unutarnje kontradikcije i naš beskonačni kapacitet za pogreške. Mi smo, na kraju, svoji vlastiti Minotauri.

Cjeloviti tekst jednog od posljednjih Ecovih eseja pod nazivom Labirint uma pročitajte u engleskom izvorniku ili prijevodu portala Nedjeljnik.

Nemojte zaobići Jergovićev nadahnuti nekrolog na portalu Buka.

Dodatno, prisjetite se ovog velikog autora uz intervju koji je 2011. godine dao Stephenu Mossu za Guardian, u engleskom izvorniku ili prijevodu Biljane Jovićević.

I konačno, pročitajte Ecov sjajni, i nažalost danas još uvijek aktualni esej o fašizmu, također objavljen na portalu Buka.

Popis Ecovih djela na portalu Goodreads.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s