BookCrossing u Vinkovcima

BookCrossing je međunarodni projekt čije načelo glasi: Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Pravila su jednostavna: uzmete knjigu, pročitate je i vratite na za to predviđeno mjesto, gdje knjiga pronalazi svojeg novog čitatelja.

U Vinkovcima su četiri lokacije za BookCrossing:
– u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci,
– na Željezničkom kolodvoru Vinkovci,
– u Gradskoj kavani Aurelia,
– na Trgu bana Josipa Šokčevića – crvena engleska govornica u parku.

Kako BookCrossing funkcionira?

Za početak, dovoljno odlučiti darovati knjigu te je označiti naljepnicom koja se može preuzeti s internetske stranice www.bookcrossing.com. U naljepnicu se može upisati jedinstveni identifikacijski broj BookCrossinga (BCID), koji se preuzima nakon besplatne registracije.

Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na mjestima predviđenim za razmjenu, kako bi je mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene. Putovanje knjige koja je ušla u BookCrossing može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID), dakako uz pretpostavku da novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega.

bookcrossing.jpg

BookCrossing naljepnice za vinkovačke lokacije su personalizirane, fotografija na naljepnici prikazuje o kojoj se lokaciji radi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s