Deklaracija o pravu europskih građana na pismenost

piše Kristina Čunović, predsjednica HČD-a

Prijevod ELINET-ove Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost preuzmite s ove poveznice. Pozivamo Vas da Deklaraciju ispišete i postavite na vidljivo mjesto u svojoj ustanovi, pošaljete je donosiocima odluka u lokalnoj zajednici ili predstavite članovima knjižnice.

***

Nizozemska je 2016. preuzela predsjedništvo Europske Unije, a kao dodatak tome 21. i 22. siječnja 2016. u Amsterdamu je održana ELINET-ova Europska konferencija o pismenosti. Cilj Europske konferencije bio je izvijestiti o rezultatima i spoznajama u istraživanjima koja su provedena pod okriljem ELINET-a u posljednje dvije godine. Na konferenciji su govorili poznati stručnjaci s područja pismenosti i ugledni govornici, uključujući posebnu izaslanicu UNESCO-a, nizozemsku princezu Laurentien.

Europska konferencija o pismenosti ponudila je sudionicima potpuno nove rezultate istraživanja i primjere dobre prakse u svim područjima opismenjavanja i za sve dobne skupine korisnika, nove alate za podizanje razine svijesti i prikupljanja financija do kojih je došlo suradnjom 28 zemalja u posljednje dvije godine te predstavila europsku platformu http://www.eli-net.eu/.

U okviru ELINET-a djeluje i Hrvatsko čitateljsko društvo koje je poseban doprinos dalo u Timu 7 osmišljavajući aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti čitanja i pismenosti osobito u oblikovanju alata za pokretanje kampanje http://www.eli-net.eu/awareness-raising/toolkit/running-a-campaign/.

Jedan od rezultata ELINET Europske konferencije jest objavljivanje Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost čiji prijevod možete preuzeti s ove poveznice. Pozivamo Vas da Deklaraciju ispišete i postavite je na vidljivo mjesto u ustanovi, pošaljete je donosiocima odluka u lokalnoj zajednici ili predstavite članovima knjižnice.   

Predstavnice Hrvatske na ELINET konferenciji bile su Kristina Čunović, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, Snježana Berak, dopredsjednica Društva te prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva i koordinatorica projekta “Rođeni za čitanje” u OB Dubrovnik. Upite i prijedloge slobodno pošaljite na e-mail hcd@hcd.hr  ili marijarado@bolnica-du.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s