Od glinene pločice do e-knjige

piše Davorka Semenić Premec (KGZ), dspremec@gmail.com

Knjižnice grada Zagreba, Mjesec hrvatske knjige i Hrvatsko knjižničarsko društvo zajednički su od 2002. do 2013. prisutni na Interliberu s nizom samostalnih radionica i programa koji su imali za cilj promociju rada knjižničara i knjižnica, ali i knjige i čitanja, a koje su vodili knjižničari iz cijele Hrvatske. Godine 2014. nije organizatori Interlibera nisu pokazali zanimanje za organizaciju ovakvih aktivnosti. Na posljednjem Interliberu, održanom u studenom 2015., u sklopu Znanstvenog Kvarta, tj u programu Školice sudjelovale su Knjižnice grada Zagreba s tri radionice pod nazivom Od glinene pločice do e-knjige, što je ponovno pružilo mogućnost predstavljanja knjižnica i knjižničara kao promotora i poticatelja čitanja i pismenosti.

Radionica se sastojala od tri dijela. U prvom dijelu su se posjetitelji mogli upoznati s razvojem pisma, nastankom knjige, razvojem pribora za pisanje, izumom tiskarskog stroja pa sve do nastanka elekroničke knjige. Kako se mijenjala podloga za pisanje, tako se mijenjao i pribor, a i pohrana pisanih tekstova. Nekad su knjige bile dostupne malom broju čitatelja, danas knjižnica stane na dlan. Drugi dio radionice sastojao se u izradi glinene pločice od glinamola i pisanja vlastitih ideograma. U trećem dijelu je pokazana uporaba e-knjige.

Radionice su se održale u tri termina kako bi se prilagodili različitoj dobi posjetitelja. U srijedu 18. studenog 2015. održana je radionica za najmlađe posjetitelje koji se tek počeli upoznavati s pismom, pisanjem i knjigama. Nakon uvodnog predavanja o povijesnom razvoju knjige, mali su posjetitelji mogli izraditi svoju glinenu pločicu. Radionicu su održale knjižničarke Marina Danev i Natalija Dragoja ( KGZ – Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež).

Druge dvije radionice održane 17. i 20. studenog 2015., bile su za starije posjetitelje, koji su nakon povijesnog pregleda razvoja knjige, imali priliku usporediti knjigu “Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea” Williama Joyca, u papirnatom i digitalnom obliku pomoću čitača e-knjiga, za ovu radionicu posuđenih iz American Corner Zagreb ( KGZ – Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića). Puni dojmova kako se sve može koristiti čitač e-knjiga, posjetitelji su izradili i svoju glinenu pločicu. Ove dvije radionice su održale knjižničarke Marina Lončar ( Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića) i Davorka Semenić Premec (KGZ – Knjižnica Savski gaj).

Uz navedene kolegice u programu Knjižnica grada Zagreba na Interliberu, sudjelovale su Arijana Herceg Mićanović ( KGZ – Knjižnica Marina Držića), Iva Klak Mršić (KGZ – Knjižnica Jelkovec) i Alka Stropnik ( Matična služba KGZ).

***

Program ZNANSTVENI KVART, na INTERLIBERU 2015. osmislila je zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, te Grada Zagreba. Voditeljica projekta bila je Jelena Filipaj, a koordinator programa Bojan Markičević (Znanost na eteru).

Znanstveni je kvart organiziran u paviljonu VI, kao pravi kvart i omogućio je šetnju i uživanje po svim njegovim “ulicama” odnosno dijelovima : Plac znanja, Školica, Kulturno informativni centar – KIC, Galerija, Teretana, Trg odmorko, Zabavni park i ZOO, na kojima su interaktivne pokuse, radionice i predavanja održavale mnoge udruge, fakulteti, muzeji i svi koji se bave promicanjem kulture i obrazovanja, formalnog ili neformalnog.

Kako je centralna tema manifestacije Mjeseca hrvatske knjige bila vezana uz odluku Opće skupštine UN-a, koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, radionica Knjižnica grada Zagreba, pokazala je nove izazove s kojima se susreću knjižničari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s