Vinkovačka knjižnica dobila novo spremište za 40 tisuća knjiga

U preuređenom i obnovljenom prostoru prijeratnog skladišta nekadašnjeg vinkovačkog trgovačkog poduzeća ‘Zvijezda’ u središtu Vinkovaca otvoreno je novouređeno spremište za knjižnu građu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u koje će biti moguće smjestiti do 40 tisuća primjeraka knjiga, a u čiju rekonstrukciju su Ministarstvo kulture i Grad Vinkovci uložili ukupno više od pola milijuna kuna.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci trenutačno knjižnu građu pohranjuje na čak dvije lokacije od kojh se jedna nalazi podalje od same knjižnice što predstavlja otežavajuću okolnost za normalno funkacioniranje knjižnice koja se i sama nalazi u neadekvatnom i skučenom prostoru, kazala je na prigodnoj svečanosti ravnateljica te gradske ustanove Emilija Pezer rekavši kako je knjižnica već duže od Grada tražila prostor za spremanje knjižne građe.

“Nakon što smo prošle godine dobili na korištenje ovaj prostor od Grada Vinkovaca, prijavili smo se na javni poziv i Ministarstvu kulture i Grada i ministarstvo nam je odobrilo 300 tisuća, a Grad 250 tisuća kuna. Tu ima oko 170 četvornih metara prostora u koji smo instalirali 750 dužnih metara pokretnih regala s policama na koje će stati do 40 tisuća”, kazala je Pezer.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekao je kako su gradske vlasti svjesne problema skučenosti gradske knjižnice ali kako će se taj problem razriješiti kada bude izgrađen vinkovački Hrvatski dom čija bi gradnja trebala početi na proljeće, a u koji će se, nakon što bude izgrađen u naredne dvije godine, preseliti gradska knjižnica koja će u novom prostoru na raspolaganju imati oko 3000 četvornih metara prostora.

Po riječima pročelnika za turizam i kulturu Grada Vinkovaca Marija Banožića, na gradilištu budućeg Hrvatskog doma prije petnaestak dana okončani su arheološki radovi te se ovih dana kreće u pripremu natječaja za gradnju dok bi sam natječaj bio raspisan na proljeće.

Vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica danas ima oko 160 tisuća jedinica knjižnične građe, a glavni problem u radu knjižnice predstavlja nedostatak prostora. Knjižnicu u prosjeku posjeti 400 korisnika na dan, a ujedno je i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije.

(Hina)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s