“Mladež bez boga” u Motoru mijene

Motor mijene, program čitanja političke književnosti, za Festival prvih organizira specijalno izdanje: raspravu o romanu Mladež bez boga (1937) Ödöna von Horvátha u četvrtak 3. prosinca 2015. u 18h u KIC-u u Preradovićevoj u Zagrebu.

Suprotno navadama posthistorijskih književnih seminara, koji povijest promatraju kroz oči ideološki prosvijećenog pojedinca, koji se čudi zločinstvima, ali zna da su ih činili uvijek neki drugi, i koji se tim lakše kune u ‘suočavanje s prošlosti’ kako bi dao osobni doprinos boljoj budućnosti, o Mladeži bez boga želimo raspravljati ne kao o knjizi o njima, nego kao o dokumentu o nama.

A mi smo: …

  • nezadovoljni profesori koji se uslijed ekonomske krize i sveopće neizvjesnosti tješe ako imaju bar kakav-takav posao,
  • roditelji koji se bune kad njihovoj djeci dopuštamo pomisliti da su i „crnci ljudi“,
  • pedagoški radnici koji po nalogu zakonodavaca djeci moraju objasniti „zašto moramo imati kolonije“,
  • militaristi koji – vremena su takva – drže da se mladež mora odgojiti ne za humanizam, nego za obranu teritorija,
  • mi smo moralno osupnuti i bespomoćno se pitamo „kakva će to biti generacija“,
  • mi smo progresivni srednjoškolci koji su se oslobodili religije, ali su odbacili i solidarnost i humanizam te vjeruju isključivo u ekonomsku pragmu i prosvijećeni rasizam,
  • mi smo učenici koji proziru igre, mi se opiremo i organiziramo.

Detaljne informacije dostupne su na Facebook stranici Motora mijene, a kopiju romana možete podići u knjižnici Goethe-Instituta ili downloadati putem eventa.

***

Program organizira udruga Blaberon u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. Radionice se održavaju na hrvatskom jeziku, a voditeljica je Ivana Perica.

Prošlogodišnji je ciklus uključio djela Bertolta Brechta, Heinera Müllera, Anne Seghers, Tille Durieux, Hansa Magnusa Enzensbergera, Uwea Timma i Juli Zeh. U rujnu je krenuo novi ciklus, u koji se u svakom trenu moguće uključiti. Sezona je otvorena Brechtom, nakon čega su se čitale revolucionarne drame Georga Büchnera i Petera Weissa.

Na sastancima se raspravlja o načinu na koji književni tekst pohranjuje sjećanje na minule ustanke, revolucije i, lukácsevski rečeno, momente „postajanja čovjekom“ kroz politički čin, ali i o moći teksta da potpomogne ili zavede na politiku otpora, poetiku nesuglasnosti ili – solidarnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s