Upali lampicu i čitaj!

piše Doris Mašić, 1.b razred I. gimnazije u Zagrebulampica1

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 23. listopada 2015. u našoj školskoj knjižnici održao se poetski recital učenika posvećen Dobriši Cesariću kao jednome od najpoznatijih učenika Prve gimnazije. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu s naglaskom na centralnoj temi manifestacije vezanoj uz svjetlost znanosti i njezinu primjenu, stoga je Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2015. godine svoje programe posvetio ovoj temi pod motom „Upali lampicu i čitaj! (Ono si što čitaš)“.

Književna akcija pokrenuta je nalampica3 cijelom prostoru Hrvatske istoga dana pod motom „Poeziju u knjižnice!“ U petak pri kraju nastave učenici naše škole oduševili su učeničku publiku kao i profesore izvodeći pjesme Dobriše Cesarića uz svjetlost lampica: „Svjetlo u dolini“, „U svjetlosti“, „Pjesma o tišini“, „Balada iz predgrađa“, „Tiho, o tiho govori mi jesen“, „Noć tajanstva“, „Dorica“, „ Ma kako uzdiglo se srce“… kao i Cesarićeve antologijske pjesme ali na njemačkom jeziku u prijevodu prof. Dalibora Jolera: „Tiho, o tiho govori mi jesen“ i „U suton“.

Recital je otvoren biblijskim tekstom „Creatio mundi“ iz Knjige postanka na latinskome jeziku, a francuski je jezik bio predstavljen pjesmom Jacquesa Préverta „Paris at night“. Također smo uživali u pjesmama bivših učenika Prve gimnazije Lucije Bakšić, Marije Banek i Nikoline Matković te sadašnjih učenika Nikoline Guštin (4.c) i Antuna Zlodija (1.c). lampica2

Učenički recital pripremila je prof. Antonia Sikavica Joler, a u školskoj knjižnici postavljena je izložba plakata i fotografija posvećenih Cesariću kao „pjesniku svjetlosti“, koje su sa školskom knjižničarkom prof. Marijom Petričec izradile učenice 1.d razreda te na taj način zaokružile temu svjetlosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s