Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen

U sklopu ACT mobile zine turneje, kojom se predstavlja projekt arhiviranja i digitalizacije fanzina Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa iz Čakovca u četvrtak 29. listopada u Omladinskom kulturnom centru Palach u Rijeci održat će se diskusija pod nazivom Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen.

Niste nikad čuli za fanzine? Nastavite čitati dalje. 🙂Fanzin (eng. fanzine, hrvatski “glasilo fanova”) neprofesionalna je publikacija koju uređuju novinari-amateri, najčešće ljubitelji nekog književnog, glazbenog ili filmskog žanra. U nedostatku pogodnijeg izvora upućujemo na Wikipediju: https://en.wikipedia.org/wiki/Fanzine.

Najpoznatiji hrvatski fanzin je Parsek, glasilo Društva za znanstvenu fantastiku SFera, http://parsek.sfera.hr/about/.

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa (www.tabularasa.hr) djeluje od 2003. godine u Čakovcu kao mjesto otvorenog karaktera, mjesto za diskusije, radionice i druge aktivnosti, javna je i dostupna svima te sadrži specijaliziranu građu. Dio knjižnične građe je i veliki arhiv fanzina od preko 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta koji su grupirani prema abecedi i dijelovima svijeta iz kojih dolaze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s