Vrećice iznenađenja, znanja i zabave u Koprivnici

pišu Ana Škvarić iz Bibliobusne službe i Dolores Vrbanić iz Dječjeg odjela

vrecice_djecji

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica pokreće nove usluge za djecu. Dječji odjel pokrenuo je Vrećice iznenađenja, a Bibliobusna služba Vrećice znanja i zabave. Usluge su predstavljene u četvrtak, 15. listopada povodom otvorenja Mjeseca hrvatske knjige.

Vrećice iznenađenja tematski su razrađene vrećice u kojima se nalazi nekoliko knjiga, odnosno slikovnica i tematskih priručnika, društvena igra, CD i aktivnost vezana uz temu. Dječji odjel posjeduje 15 takvih vrećica koje govore, primjerice, o bontonu za djecu, dječjim pravima, mačku Findusu, dinosaurima, svemiru, utvrdama i vitezovima, prometu, očuvanju okoliša, zdravoj prehrani, pet osjeta itd. Aktivnosti koje se nalaze u svakoj od vrećica zamišljene su kao poticaj na kreativno izražavanje, a djeci je omogućeno da radove nastale prema uputama u aktivnostima izlože u prostoru Dječjeg odjela. Ova je usluga namijenjena djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi, a vrećice se mogu posuditi na rok od 30 dana. Vrećica iznenađenja još je jedan projekt Dječjeg odjela kojim se najmlađe želi potaknuti na čitanje, razmišljanje o pročitanom i razvijanje kreativnih sposobnosti. Katalog „Vrvrecice_biblioećica iznenađenja“ dostupan je na: http://goo.gl/tbcLnJ.

Vrećice znanja i zabave nova je usluga Bibliobusne službe namijenjena dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi. Riječ je o tematskim vrećicama opremljenima raznovrsnom građom za čitanje i igru – vrećice sadrže po nekoliko slikovnica, jednu ili dvije igračke, prijedlog zajedničke aktivnosti za djecu i odgajateljicu/odgajatelja i popis adresa korisnih internetskih stranica s idejama za kreativan rad. Pripremi ove usluge prethodilo je anketno istraživanje provedeno u svim dječjim vrtićima koje obilazi bibliobus, a po obradi rezultata upitnika koje su ispunile djelatnice dječjih vrtića, osmišljene su teme i sadržaji vrećica. U bibliobusu se tako mogu posuditi vrećice s građom i sadržajima o životinjama, zanimanjima, godišnjima dobima, vatrogascima, obitelji, ekologiji, planetu Zemlji, emocijama i izgradnji samopouzdanja te dramskoj umjetnosti za najmlađe. Kao i sva ostala građa, vrtićima se ove vrećice posuđuju na rok od četiri tjedna. Bibliobusna služba na ovaj način nastoji u još većoj mjeri biti podrška odgojnim i obrazovnim ustanovama na području Koprivničko-križevačke županije u poticanju učenja, razvoja kritičkog mišljenja i kreativnosti.

Vrećica iznenađenja i Vrećice znanja i zabave nastavljaju niz usluga, projekata i programa koprivničke knjižnice s ciljem poticanje čitanja i stvaranja čitalačkih navika od najranije dobi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s