„Čitanje je zakon!“ – 3. nacionalno natjecanje u čitanju naglas 19. i 20. studenog u Sisku

(piše Svjetlana Basara)

Cijenjeni knjižničari, učitelji i profesori,

budite „zakon“ te se uključite u svečanost knjige i čitanja potičući učenike na sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas!

I ove godine Komisija za knjižnnagradjeniične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak organiziraju Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole. Nacionalno natjecanje održat će se 19. i 20. studenog u Sisku, a tijekom listopada prethode mu natjecanja na školskim, gradskim i županijskim razinama.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: mlađa kategorija za učenike od 3. do 5. razreda i starija kategorija za učenike od 6. do 8. razreda. Svaki natjecatelj u pet minuta predstavlja prozno djelo poPobjednici i mentori vlastitom izboru: u prve dvije minute usmeno obrazlaže svoj odabir na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja tehnike s ciljem poticanja svojih vršnjaka na čitanje odabranog djela, a potom tri minute izražajno čita ulomak iz istoga djela.

Ocjenjuje se pet elemenata nastupa: kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Natjecanje prati prosudbena komisija, čiji se članovi izabiru iz redova uglednih kulturnih djelatnika, a koja na kraju natjecanj  donosi odluku o tri najbolja natjecatelja iz svake kategorije.

Više informacija na internetskoj stranici Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak: http://www.nkc-sisak.hr/natjecanje-u-citanju-naglas/.

Na slikama su prošlogodišnji sudionici i pobjednici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s