Osnivanje ogranka Hrvatskog čitateljskog društva u Splitu

pišu Marina Meić i Grozdana Ribičić

Dana 12. rujna 2015. u prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu održana je konstituirajuća sjednica ogranka Hrvatskog čitateljskog društva u Splitu. Prisutne je na sjednici pozdravila Grozdana Ribičić, viša knjižničarka, inicijatorica osnivanja Ogranka. Obavijestila je prisutne o sudjelovanju na izvanrednoj skupštini HČD-a u Zagrebu, te je ispričala anegdotu o njezinu članstvu u Hrvatskom čitateljskom društvu koje je započelo kao rođendanski dar. DSCF1635Naime, njezina kolegica Vesna Mihanović, voditeljica Matične službe za Splitsko-dalmatinsku županiju, sada umirovljenica, prije desetak godina za rođendan joj je darovala članarinu HČD-a. Tako je doznala za postojanje tog društva i postala njegova aktivna članica.

Njih su dvije dugo razmišljale o ideji osnivanja splitskog ogranka da bi ga Grozdana pokrenula i to u povodu 20. godišnjice HČD-a. Njezinu su inicijativu bez velikih premišljanja, osim Vesne, podržale Jadranka Radnić, školska psihologinja, Nada Arar-Premužić, lektorica, te tri studentice: Marina Meić, diplomantica pedagogije i kroatistike, Ivana Roguljić, studentica hrvatskog jezika i književnosti, i Jelena Vujević, studentica elektroenergetike. Grozdana smatra da se čitateljstvo i pismenost vežu uz svakoga i da je za HČD važno okupljanje članova različitih profila, a posebna mu je vrijednost članstvo mladih osoba.

Nakon međusobnog upoznavanja, na sjednici su jednoglasno izabrane Grozdana Ribičić kao predsjednica Ogranka i Marina Meić kao potpredsjednica. Nakon toga razgovaralo se o programu i početnim zadacima Ogranka, koji predviđaju održavanje radionica o disleksiji, predstavljanje projekta Boys reading, pronalaženje novih članova i pokretanje Facebook profila. Predsjednica Ogranka zahvalila je i Draženu Šaškoru, ravnatelju Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, na besplatnom ustupanju prostora knjižnice za održavanje skupštine, kao i na obećanju da će i GKMM Split postati član HČD-a. Naravno, nakon skupštine, kako i treba, tko je mogao, nastavio je razgovarati i uz kavicu, s pogledom na more, kupače i galebove.

One thought on “Osnivanje ogranka Hrvatskog čitateljskog društva u Splitu

  1. Pingback: Osnivanje ogranka Hrvatskog čitateljskog društva u Splitu | GKMM Split

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s