Europski Tjedan pismenosti 2015. godine

(piše Kristina Čunović, predsjednica HČD-a)

Europska mreža za razvoj pismenosti (ELINET) podržava Tjedan pismpismenost1enosti 2015., tjedan događanja vezanih uz pismenost diljem Europe, koji se održava od 8. do 17. rujna 2015. Cilj Tjedna pismenosti 2015. podići je svijest o niskoj razini pismenosti u cijeloj Europi i potrebi pokretanja njezinog razvoja.

Na internetskoj adresi http://www.literacyweek.eu popis je od više od 90 prijavljenih događanja, od čega sedam iz Hrvatske.

Tjedan je započeo 8. rujna 2015, na UNESCO-v Međunarodni dan pismenosti i traje do 17. rujna 2015. ELINET se pridružio kampanji organizacijom svečanog zatvaranja Tjedna pismenosti u Bruxellessu 17. rujna 2015. Ovaj ugledni događaj obuhvatit će izložbu priča i panel diskusije. Sudjelovat će i ugledni gosti: Tibor Navracsics (europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport), Marianne Thyssen (europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja, radne vještine i mobilnost), nizozemska princeza Laurentien, posebna UNESCO-va izaslanica za razvoj pismenosti, Barbara Bush i Dorothi Busch Koch (osnivačica i počasna predsjednica Zaklade Barbare Bush za razvoj pismenosti u obitelji).

Ponosni smo što će i Hrvatska biti zastupljena na inovativnoj izložbi veleplakata doprinosom pomoćnika ministra Staše Skenžića i jedanaestogodišnje djevojčice Hane Berak iz Bjelovara, te činjenicom da je i naše Hrvatsko čitateljsko društvo sudjelovalo u njezinoj organizaciji.

Zahvaljujemo na suradnji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, osobito ministra, prof. dr. sc. Vedrana Mornara i pomoćnika ministra Staše Skenžića, Hani Berak i cijeloj obitelji Berak te fotografkinji Petri Slobodnjak u realizaciji ove izložbe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s