Zanima nas “Čitaju li šestaši e-lektiru” – sudjelujte u istraživanju do 25. rujna 2015.

pišu Ana Sudarević i Jasna Milički (ana.sudarevic@yahoo.ca, jasna.milicki@zg.t-com.hr)

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo vas na suradnju i sudjelovanje u istraživanju “Čitaju li šestaši e-lektiru”. Za potrebe toga oblikovana je online anketa dostupna na linku: http://goo.gl/forms/YVeJBGlLcT te na mrežnoj stranici knjiznicari.hr i e-biltenu Hrvatskog čitateljskoga društva.

Učenici ove dobi odabrani su jer pretpostavljamo da se već dobro služe novim medijima, svladali su tehniku i brzinu čitanja, a na mrežnoj stranici e-lektire.hr (http://lektire.skole.hr/) nalaze se djela s popisa obavezne lektire.

Istraživanjem želimo obuhvatiti što veći broj ispitanika iz cijele Hrvatske kako bismo dobile relevantne rezultate. Dobiveni podaci su povjerljivi te neće biti nikakvih posljedica zbog kojih biste morali biti suzdržani Vi ili Vaši učenici u iznošenju vlastitog mišljenja.

Stoga vas molimo da među učenicima 6. razreda organizirate ispunjavanje upitnika do 25. rujna 2015. godine.

Cilj ovog istraživanja je utvrditi stavove i navike učenika prema e-knjigama s naglaskom na lektirna djela. Naime, polazimo od pretpostavke da, unatoč zadovoljenim tehničkim uvjetima, učenici nedovoljno poznaju i koriste mogućnosti novih medija. I dok je, s jedne strane to znak da treba intenzivnije poticati medijsku pismenost, s druge strane, želimo pokazati da djeca još uvijek daju prednost tiskanim knjigama te da i dalje trebamo inzistirati na njihovoj nabavi za naše knjižnice.

Uloga je školske knjižnice poticati čitanje na bilo kojem mediju, stoga će nam dobiveni podaci pomoći u utvrđivanju mogućih nedostataka, dati uvid što bismo trebali mijenjati te pokazati s kojim posebnostima raspolažemo i što možemo ponuditi drugima kao izvrsnost u poticanju čitanja elektroničkih knjiga.

Dobivene rezultate planiramo predstaviti na 6. Okruglom stolu za školske knjižničare 5. listopada u Karlovcu te na ostalim relevantnim skupovima i medijima.

Iskreno se nadamo da ćete se odazvati ovom pozivu, a ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite.

Hvala unaprijed na suradnji i razumijevanju,

Ana Sudarević i Jasna Milički

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s