Zašto je važno čitati?

Radmila Rangelov Jusović autorica je sjajnoga teksta pod naslovom Zašto je važno čitati objavljenog kao predgovor zbirci Bajke s potpisom u izdanju Mas Medije Sarajevo i Fonda otvoreno društvo BiH u Sarajevu 2014. godine. Cjelovita zbirka slobodno je dostupna na: http://www.skolegijum.ba/static/biblioteka/549ffc0748be7_knjiga1.pdf.

(…) Pitanje je, također, da li djeca i mladi zaista više ne čitaju, ili su samo promijenili medij i format u kojem čitaju.

Većina istraživanja koja pokazuju da djeca i mladi danas sve manje vremena provode s knjigom u rukama, ne uzimaju u obzir činjenicu da djeca čitaju i kada su na internetu, kada gledaju televiziju, chataju ili se dopisuju sa svojim prijateljima. I nauka i zdrav razum govore nam da je sposobnost čitanja, čitanje s razumijevanjem, kritičko čitanje kao i čitanje iz zadovoljstva izuzetno važno, i daje direktno povezano s obrazovnim posdignućima i uspjehom u školi i životu. (…)

Nakon predogovora slijede prijevodi bajki: Carevo novo ruho (Andersen), Sretni princ (Wilde), Ribar Palunko i njegova žena (Brlić Mažuranić) i Mala sirena (Andersen).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s