PREPORUKA! Slikar i djevojka Margriet de Moor

Slikar i djevojka

 piše Petra Miočić, petra.miocic@procitajto.com

Što život zaboravlja, umjetnost pamti. Priča mlade Dankinje, Elsje Christiaens odavna bi bila zaboravljena da nije crteža Elsje Christiaens hanging on the gibblet, minornog u opusu velikog Rembrandta, ali važnog za očuvanje jedne mikropovijesti. Ironijom životne igre, Elsjeino je zadavljeno i izloženo tijelo ostavljeno na milost i nemilost prirodnim silama, no crtež je već desetljećima sakriven od pogleda u depou MOMAe. Upravo kako bi ga se zaštitilo od propadanja.

Tako skriven crtež je zaintrigirao nizozemsku povjesničarku umjetnosti bogatog kulturološkog iskustva, Margriet de Moor i poslužio kao završna stanica njezina romana o slikaru i djevojci, romana koji usporedno, dvama kolosijecima, prati dvije životne priče, jednu u nastajanju i jednu u nestajanju, mladu djevojku punu nade i snova te slikara, poznatog i priznatog, ali izbrazdanog ožiljcima što mu ih je nanijela životna igra. Njihove puteve de Moor iscrtava vještim i brzim, oštrim pokretima kakvima je Rembrandt stvarao svoja najpoznatija djela, ostavljajući ih u njihovoj sirovosti i dodajući im tamne i teške boje ne bi li njima dočarao turobnu atmosferu kojom su, u veličanstvenom Amsterdamu, obavijeni slikar i djevojka.

U Slikaru i djevojci umjetičko djelo Margriet de Moor služi kao medij preko kojega će svojim kratkim, oštrim, gotovo filmskim slikama literarno minimalistički ispričati povijesnu priču. Ovaj je roman, svojevrsni hommage velikome Rembrandtu, u mnogočemu sličan slikarovim djelima. Težak, mjestimice nedokučiv, roman je to koji ne trpi pasivnog čitatelja i zahtijeva potpunu koncentraciju i predanost. No, prije svega, radi se o romanu čiji su stil i izraz, baš kao i oni nizozemskog slikara, vrijedni divljenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s