E-LEKS!

Leksikografski zavod Miroslav Krleža, jedna od hrvatskih najdugovječnijih institucija, odnedavna novim naporima uspješno uplovljava u 21. stoljeće. http://www.lzmk.hr/hr/

Najvažnija su njihova izdanja dostupna u elektroničkom obliku pretragom po natuknicama na portalu: http://enciklopedija.lzmk.hr/.

Tko kaže da Wikipedija nema konkurencije? Izdanja Leksikografskog zavoda itekako imaju argumenata za zauzimanje svojega mjesta u virtualnome prostoru. Nedostaje još samo malo reklame…Još malo o portalu:

Portal Leksikografskoga zavoda obuhvaća sadržaj šest izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Krležijane te izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja. Medicinski leksikon kao sedmo izdanje portala nije povezan u zajednički abecedarij. Natuknice koje su specifične za pojedina izdanja u osnovni su abecedarij portala dodane kao natuknice bez teksta. Za osnovno je pretraživanje portala dostupan cjelokupan sadržaj Hrvatskog obiteljskog leksikona te natuknice iz povezanih izdanja. Na taj su način povezane Istarska enciklopedija, Filmski leksikon, Nogometni leksikon, Krležijana te članci Hrvatskoga biografskog leksikona. Sva izdanja dostupna su za pretraživanje i kao zasebne cjeline.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s