Blago hrvatske nacionalne knjižnice predstavljeno europskoj kulturnoj i znanstvenoj zajednici

Nela Marasović (nmarasovic@nsk.hr)

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Europska je knjižnica Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu proglasila knjižnicom mjeseca srpnja 2013. te je tijekom tridesetak dana, kroz istoimenu kampanju njen rad (http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/newsitem/1700),njezinu bogatu građu i vrijedne baze podataka dostupne kroz portale DAR Digitalni akademski repozitorij (http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/newsitem/2100) i HAW Hrvatski arhiv weba (http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/newsitem/2053) predstavila na svom portalu kao i na društvenim mrežama.

Riječ je o digitalnim sadržajima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji su pronašli svoje mjesto u Europskoj knjižnici, za europsku znanost i znanje najvažnijoj virtualnoj knjižnici s kojom Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu surađuje od njezina samog početka,točnije od 2005. godine

Kampanja Knjižnica mjeseca srpnja započela je objavom osvrtaDunje Seiter-Šverko, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, o dosadašnjoj suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske knjižnice kao i o suradnji ostvarenoj tijekom kampanje Knjižnica mjeseca srpnja.

Od vrijedne građe su, osim spomenutih portala DAR i HAW, na portalu Europske knjižnice predstavljeni Misal po zakonu Rimskoga dvora, građa o Krleži povodom njegove 120. obljetnice rođenja, GundulićevOsman ,kapitalno djelo Fausta Vrančića Machinaenovae, zatim građa Dragutina Gorjanovića Krambergera o krapinskom pračovjeku te u ovom kontekstu nezaobilazna Judita Marka Marulića.Ista je građa, uz nekolicinu dodatne, predstavljena i na društvenim mrežama Europske knjižnice te je time podijeljena i na društvenim mrežama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Kampanja Knjižnica mjeseca imala je velik odjek kako u javnosti tako i na društvenim mrežama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Europske knjižnice. Tome svjedoče brojni lajkovi, komentari te dijeljenja sadržaja o Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koji potvrđuju uspješnost same kampanje kao i uspješnost suradnje između Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske knjižnice.

Predstavljanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kroz kampanju Knjižnica mjeseca njen je veliki uspjeh iz razlog što je danas, kada Internet obiluje raznovrsnim podacima od kojih je većina neuporabljiva za znanstvenike koji se u pripremi svojih radova oslanjaju na vjerodostojne izvore čije je podrijetlo moguće provjeriti, Europska knjižnica (www.theeuropeanlibrary.org) jedan od tek nekoliko portala koji slove kao pouzdani.