Sudjelovanje školske knjižnice OŠ Zadarsk otoci u akciji Zadar čita 2013.

Projekt promicanja čitanja Zadar čita 2013. Gradske knjižnice Zadar trajao je od 15. do 19. travnja. Kao i svake godine školska knjižnica OŠ Zadarski otoci odazvala pozivu da sudjeluje svojim programom i promiče čitanje, kulturu čitanja i druženja uz knjigu. Program je vodila knjižničarka Mišela Nežić.

Učenici trećih razreda sudjelovali su na radionici Korištenje enciklopedije (potraga za zadanim pojmom pomoću kazala i abecednog reda) pretražujući i otkrivajući čudesni svijet prirode u dječjim enciklopedijama. Posjetili su i Ogranak Gradske knjižnice Zadar na Bilom brigu. Tema posjeta bila je Mjesna (gradska) knjižnica. Uz stručno vodstvo knjižničarke GKZD Željane Buljat upoznali su sve odjele te knjižnice, način rada i posebnosti knjižnice. Tamo su poslušali priču Sunčane Škrinjarić Traži se naslov iz koje su učenici spoznali kako je prijateljstvo vrlo važno u životu svakog čovjeka, ali i kako piscima nije uvijek lako smisliti naslov za priču ili pjesmu. Učenici su zatim sami smišljali koje bi naslove piscima ponudili za dobre priče i pjesme. Želim, želim, želim, Najgora maturalna večer, Prvi dan škole, Medvjed u knjižnici, Od Splita do Rusije naslovi su koje su sami smislili i ponudili za buduće priče i pjesme.

S obzirom da je travanj mjesec poezije, učenici drugih razreda uživali su na pjesničko-likovnom susretu Mjesec poezije: čitanje dječje poezije i likovna radionica. Čitale su se pjesme Vere Zemunić, Paje Kanižaja i Ljiljane Jelaske. Pjesme inspirirane ljepotama prirode i zaštitom okoliša motivirale su učenike da oslikaju stihove iz pročitanih pjesama. Tako su nastali predivni akvareli s motivima Majke Zemlje, Ljubičaste šume i probuđene prirode.

Učenici četvrtih razreda poznati su kao veliki ljubitelji knjiga i čitanja. Većina njih su članovi Kluba malih čitatelja u Ogranku GKZD na Bilom brigu, pa su s učiteljicom ovaj  Zadar čita obilježili nizom aktivnosti u školi i izvan nje. Nazočili su predstavljanju slikovnice Solinarka i Kulik književnice Ljiljane Festini u Gradskoj knjižnici Zadar koje se održalo prvog dana projekta. Kao rezultat toga, oslikali su dijelove slikovnice po svom doživljaju i sudjelovali na radionici nakon predstavljanja. Sljedećeg dana, u školskoj knjižnici, sudjelovali su aktivnosti Književno-komunikacijsko-informacijska kultura: predstavljanje slikovnice Williama Joycea Fantastične leteće knjige Morrisa Lesmoora. Nakon razgovora  o slikovnici i mnogim porukama koje se mogu iščitati iz nje, odgledali su i istoimeni animirani film nagrađen Oscarom koji ih je oduševio i nadahnuo da sami smisle priču o svojim fantastičnim knjigama koje bi valjalo oživjeti. Priče su objavljene na stranicama školske knjižnice.

A da pretraživanju i istraživanju nema kraja, pokazalo se na radionici Mladih knjižničara Časopisi na različitim medijima: tiskani i elektronički časopisi (citiranje iz literature) koja se održala zadnjeg dana projekta Zadar čita.  Mladi knjižničari, učenici šestog razreda otkrili su razlike između tiskanih i elektroničkih časopisa, a jednako tako i pravilo točnog citiranja koje će im zasigurno dobro doći u budućem radu.

Mišela Nežić, knjižničarka i prof. hrv. jez.