Volonteri u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ Ludbreg

Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ prepoznatljiva je po svojim programima za djecu. Priče za laku noć čitaju se svake srijede, a dobro je uhodana i Pričaonica na njemačkom jeziku koju već godinama dragovoljno vodi Susanne Juričan doprinoseći da se strani jezik uči uz igru i šalu.

I umirovljeni članovi Gradske knjižnice – volonteri, rado se poigraju s najmlađima, a susrete potiče i koordinira knjižničarka Edita Kutnjak-Zlatar. Dobra atmosfera i prijateljsko okruženje dovelo je do realizacije novih, uspješnih programa namijenjenih osobama starije životne dobi.

Suradnja s domovima umirovljenika rezultirala je čitanjem odabranog štiva  zainteresiranoj grupi slušača koja s nestrpljenjem čeka četvrtak i dolazak gospođe Katerine Zagorc u pratnji knjižničarke. Tekstovi se pažljivo biraju, a poslije se otvaraju nove teme o kojima se razmišlja i raspravlja i osamljenički dani nisu više tako teški.

Ponedjeljkom se u Knjižnici sastaju umirovljenici željni druženja uz novine i čaj, a stalni posjetitelji spremni su prvo odraditi i lagane vježbe razgibavanja koje osmisli gospođa Katerina.

Nakon godina izbivanja u svoj se zavičaj vratila gospođa Vlasta Kudrna te tu provodi svoje umirovljeničke dane. U knjižnici je često. Prikuplja stare razglednice i fotografije i svoja sentimentalna sjećanja na Ludbreg iz sredine prošlog stoljeća voljna je podijeliti sa svojim sumještanima „zlatnih godina“. Knjižničari su ponudili prijevoz do knjižnice onima koji na susret ne mogu doći sami, a prva prezentacija programa Ludbreg u slici i priči realizirana je sredinom veljače.

Redale su se slike jedva prepoznatljivog Ludbrega: uz prašnjavi put ruju svinje, šepure se jata gusaka, crkveni toranj, kupanje u Bednji, seoske pralje, podmladak Crvenog križa pozira ispred „Kupatila“, bosonoga djeca na ulici, električne bandere, limena glazba, vatrogasci, sladoledari, volovi upregnuti u saonice neke davne zime… Bilo je to vrijeme prisjećanja na stare dućane u kojima su se na komade kupovali bomboni i točila vina u dvorištima, sjećanje na stare Ludbrežane – učitelje, liječnike… Iskrile su oči u polumraku, navirala sjećanja i s veseljem se čeka novi, najavljeni susret.

Gospođa Vlasta pokrenula je i amatersko kazalište i već najavljuje „dramatičnu komediju ili komičnu dramu Nevjera“ koju će 2.3.2012. odglumiti Trio V.

U Gradsku knjižnicu rado dolaze sve generacije pa su i stručna predavanja realizirana s Novom Akropolomiz Varaždina dobro prihvaćena. Posjetitelji osjećaju da su dobrodošli i onda kada ne slute da ih na sjedalu čeka iznenađenje – stihovi na dar i poruka „Rezervirano upravo za Vas“. (Jasminka Štimac, j_stimac@net.hr)