Knjiga u krupnom planu

U sklopu manifestacije Noć knjige, 23. travnja ove godine, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, održan je razgovor o statusu i sudbini knjige u hrvatskom društvu pod nazivom „Knjiga u krupnom planu“ kojem su prisustvovali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, te brojni knjižari, nakladnici i knjižničari. Razgovor, odnosno raspravu su vodile nakladnica Simona Goldstein i domaćica skupa, glavna ravnateljica NSK Dunju Seiter-Šverko.

Ministar Željko Jovanović iznio je rezultate nedavnog istraživanja OECD-a, prema kojima 27 posto učenika u Hrvatskoj nikada ne čita, 57 posto njih čita zato što mora, a za njih čak 80 posto čitanje nije omiljeni hobi. Loša je praksa da se književnost pretvorila u učenje podataka napamet, imamo odlikaše koji nisu pročitali ni jednu knjigu!

Gospođa Dubravka Đurić-Nemec, načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja, istaknula je da će Ministarstvo kulture uvesti mjeru kojom bi se u knjižnicama posebno poticalo čitanje izvan njihove redovite djelatnosti.

Ministrica Andrea Zlatar Violić naglasila je da se problemi vezani uz knjigu kreću od slabih do nikakvih autorskih honorara, preko nedovoljno organizirane distribucije knjige do loših čitalačkih navika šire publike. Također je istaknula da je zadatak Ministarstva raznim mjerama pokrenuti proizvodnju kvalitetnih knjiga, pronaći put do čitatelja kao i poticati čitanje u svakoj životnoj dobi kroz međugeneracijske projekte.

Usto, potrebno je pooštriti kriterije prigodom odabira knjiga kojima se dodjeljuje potpora za izdavanje. Također, trebalo bi surađivati s knjižnicama kod otkupa knjiga kako bi se on odvijao u skladu s interesima korisnika, a mladima približilo čitanje. (Ana Rubić, arubic@nsk.hr)