IDEC / FELA Winter Meeting

Zimski sastanak IDEC-a (International Development in Europe Committee from the International Reading Association) i zajednički sastanak IDEC-a i FELA-e (Federation of European Literacy Associations) održan je u Beču 21. i  22. siječnja 2012. Domaćin je bila ALA (Austrian Literacy Association) u Buchklub der Jugend, koji su pokazali prvenstveno sjajnu organizaciju i gostoprimstvo prema svim članovima IDEC-a i predstavnicima nacionalnih čitateljskih društava.

Sastanku su prethodili radionica J. Clemensa “Wiki, Facebook, Twitter et al. – tools for communication, networking and marketing”, simpozij “Family Literacy – programmes, institutions, lessons learned and suggestions” te predavanje prof. G. Kress: “Contemporary Literacy” koji su održani u petak, 20. siječnja u Buchklubu.

U subotu je sastanak započeo posjetom nizozemske princeze Laurentien koja je predsjedavateljica EU High Level Expert Group on Literacy. Princeza je predstavila članove, rad skupine i pitanja kojima se bavi, nakon čega je uslijedila kvalitetna rasprava o pismenosti te modusima u kojima se ona danas pojavljuje i potiče uz praktične primjere. IDEC-ov sastanak nastavljen je prema dnevnom redu, a nakon zadnje točke toga dana (buduće konferencije, seminari  i sastanci) započela je FELA-ina generalna skupština.

U nedjelju je održan zajednički sastanak IDEC-a i FELA-e, budući da se raspravljalo istim, tj. sličnim pitanjima i da su nacionalni predstavnici u obje organizacije bile iste osobe. Rad HČD-a je usmeno u više navrata prezentiran predstavnicima različitih nacionalnih društava, dok je godišnji izvještaj u pisanom i elektroničkom obliku podijeljen svim prisutnim članovima IDEC-a/FELA-e, IRA-e i princezi Laurentien i njeni suradnicima. Zimski sastanak se pokazao dobrom prilikom za podjelu iskustava, promoviranje nacionalnog društva te uspostavljanje novih i održavanje prethodnih kontakata. (Ivana Faletar)