Kviz za poticanje čitanja

Povodom Mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige osmišljen je Kviz za poticanje čitanja koji zajedno oblikuju članovi Hrvatskog čitateljskog društva i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Kviz je namijenjen ponajprije knjižničarima u osnovnim školama, ali i svima zainteresiranima koji žele poticati i promovirati čitanje na učenicima zanimljiv i suvremen način.

Kviz je pokrenut s nakanom da svojom koncepcijom odgovara potrebama knjižničara, a odabirom naslova interesu učenika, potičući ih prije svega na čitanje djela domaćih autora. Osnovna ideja ove aktivnosti je, dakle, organizacija zabavnog i atraktivnog događanja sukladno prilikama u kojima djelujemo ne opterećujući se pri tom  pitanjem kako to čine drugi. Uza sam Kviz mogu se planirati i brojne druge aktivnosti, opet, naravno, s ciljem približavanja knjige učenicima.

Budući da se ove godine obilježava stogodišnjica rođenja Grigora Viteza, ovogodišnji Kviz posvećen je upravo tom književniku. Obuhvaćena su djela Otvori prozor proljeću i Plavi snijeg, a sadrži i Vitezove zagonetke te, naravno, nekoliko pitanja o samom književniku. Pitanja su pripremile školske knjižničarke Zdenka Bilić, Vesna Šredl i Tatjana Horvat, a digitalni oblik pripremila je Ana Sudarević.

Kviz je u obliku prezentacije dostupan OVDJE.