Čitanje na gradskim točkama – POZIV

HČD poziva svoje članove na sudjelovanje u akciji promicanja čitanja na gradskim točkama povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna). Radi se o jednostavnoj akciji glasnog ili bezglasnog čitanja kojom čitatelj ili čiteljica zauzimaju aktivan stav i šalje poruku samim čitanjem na jednostavno označenim točkama u mjestu stanovanja.

Akcija čitanja na gradskim točkama nastala je 2007. godine u Koprivnici kao dio programa Galovićeve jeseni – festivala književnosti u novim medijima. Prva G. točka bila je postavljena ispred koprivničke gradske Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, a ukupno trinaest ih je te godine oslikano na mnogim gradskim mjestima/točkama. Na njima su pod kišobranima građani i građanke čitali knjige po vlastitom izboru  drugog dana održavanja Festivala u vremenu od 10 do 13 sati demonstrirajući svojim angažmanom važnost, aktualnost i atraktivnost čitanja kao aktivnosti, umijeća i vještine.

Ovu akciju Društvo je organiziralo 2009. godine i odaziv je bio zaista velik. Stoga smo odlučili da i ove godine pozovemo sve ogranke Hrvatskoga čitateljskog društva, knjižnice, škole, fakultete i ostale da takva mjesta pronađu u svom gradu i da nam se 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, pridruže u ovoj akciji.

 

One thought on “Čitanje na gradskim točkama – POZIV

  1. Pingback: Svjetski dan pismenosti | Alfa Portal

Comments are closed.